Filmens historia

Av155cm.se

Filmens historia

Det här med att berätta en historia med hjälp av rörlig bild var ett naturligt steg i utvecklingen efter att kameran och fotografiet lanserades och slog igenom för de breda massorna. I det här inlägget kommer du att få en kort genomgång vad gäller filmens historia.

Filmens tidiga historia

Film som konstform och underhållning tar sin början i slutet av 1800-talet. Världshistoriens första filmvisning skedde år 1995 i Paris. De som stod bakom den första filmen var bröderna Lumiere som inte bara är filmens urfadrar utan också senare stod för utvecklingen av färgfilm. De första filmerna bestod av enkla rörliga bilder som exempelvis visade rivningen av en vägg. Med andra ord kan man säga att de första filmerna var korta dokumentärer.

Det var i början på 1900-talet då filmen så som vi känner den idag utvecklades. Det var då man började att spela in filmer som följde en tidslinje och en berättelse. Men eftersom att man ännu inte utvecklat ljudtekniken var det stumfilm som gällde. Från början var stumfilmer helt tysta, men snart gjorde man det mer dramatiskt med hjälp av musik. Musiken spelades ofta live i samma salong som filmen visades av en orkester eller ensam pianist. En annan sak som var typisk för den här tidens film var att skådespelarna behövde vara extra tydliga i de känslor och uttryck som skulle förmedlas.

När filmen först kom bestod de av kortare klipp. Det dröjde fram till år 1914 som den allra första långfilmen kom och den var 74 minuter lång. På 1920 talet hade stumfilmen sin storhetstid.

Filmens utveckling

Nästa steg i filmens utveckling kom i samband med nya tekniker som bland annat gjorde det möjligt att producera ljud till film. Det gjorde att skådespelarna inte längre behövde vara lika tydliga i deras uttryck och man kunde fokusera mer på dialog. Det var i samband med ljudfilmen som allt fler fick upp ett intresse för film och det var nu som biograferna började att etablera sig allt mer.

På 1930-talet kom de första musikalerna vilket var startskottet på Hollywoods guldålder. Innan dess hade film och skådespelare setts ner på men på 1930 och 50-talet blev filmstjärnor våra största kändisar. Du har väl hört talas om Fred Astaire, Ingrid Bergman, Marlon Brando, James Dean och Marilyn Monroe?

Fram till mitten av 1950-talet var de flesta filmerna svartvita. Men utvecklingen tog oss framåt och på 50-talet började det att komma färgfilm.

Om vi sedan hoppar vidare till 1970-talet kan vi nämna att det var nu som några av våra största filmregissörer gjorde sitt stora genombrott. Till exempel George Lucas och Steven Spielberg.

Filmen i nutid

Idag kan vi se på film när och hur vi vill. I samband med streamingtjänsternas lansering har vi numera möjlighet att se nyligen släppta filmer på flera olika enheter.

Om författaren

155cm.se