Yrkestitlar inom film

Av155cm.se

Yrkestitlar inom film

Eftersom filmindustrin är så pass stor som den är idag finns det många olika yrkestitlar inom film. I den här delen kommer du att få en kort genomgång på några av dem.

Skådespelare

En skådespelare jobbar med att gestalta en rollfigur genom att uttrycka sig med sin röst och kroppsspråk. Några arbetsuppgifter en skådespelare kan ha förutom att agera är att repetera, lära sig manus och att ta instruktioner från regissören.

Regissör

En regissör jobbar med att instruera skådespelarna och statisterna inför inspelningen av filmens olika scener. Förutom att regissören instruerar skådespelare fungerar regissören lite som filmens konstnärliga projektledare och är med från att filmen skrivs, spelas in och produceras.

Fotograf

En fotograf jobbar med att fånga in rörligt material till filmen från olika ljus och vinklar. En filmfotograf jobbar tillsammans med regissören för att resultatet ska bli som det är tänkt.

>Producent

En producent jobbar med projektledningen av en film. En producent är den som står för det ekonomiska och administrativa och är lite av spindeln i nätet när det kommer till filmskapandet.

Scenograf

En scenograf jobbar med att ta fram miljöer för filmen. En scenograf ansvarar för att bygga upp allt du ser på film. Till exempel bygga upp studion och ansvara för inredning och rekvisita.

Klippare

En klippare jobbar med att klippa och redigera det färdiginspelade materialet. En klippare ställer alltså samman allt ifrån ljud till bild.

Kompositör

En filmkompositör jobbar med att ta fram musik för filmen.

Kostymör

En kostymör jobbar med att ta fram utstyrslar till filmens karaktärer och ser till att de är rätt klädda enligt vad regissören har tänkt sig.

Manusförfattare

En manusförfattare jobbar med att skriva manuset till en film. Ett manus innebär både vad karaktärerna säger och beskriver hur scenen ska utspela sig.

Om författaren

155cm.se